Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Civilization 5: Brave New World

Brave new World Civilization 5
Antonis Pavlou

To Brave New World αποτελεί το δεύτερο και πιο πρόσφατο expansion του κλασικού παιχνιδιού Civilization 5, το οποίο CIv5  κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και 3 χρόνια για υπολογιστές PC και MAC. Το νέο expansion παρέχει στο παιχνίδι μεγαλύτερο βάθος και νέα χαρακτηριστικά, μέσω της καθιέρωσης κυρίως του διεθνούς εμπορίου και τη μεγαλύτερη βαρύτητα που δίνεται πλέον στην κουλτούρα και στη διπλωματία. Η επιρροή σας στον κόσμο θα εξαρτηθεί από τα θαύματα που θα κατασκευάσετε, την ιδεολογία που θα επιλέξετε για τους υπηκόους σας και τις προτάσεις σας στο παγκόσμιο συνέδριο.

Το Brave New World ενισχύει το βασικό παιχνίδι με εννέα νέους πολιτισμούς, οκτώ νέα θαύματα, δύο νέα σενάρια, τέσσερα νέα συστήματα παιχνιδιού, και δεκάδες νέες μονάδες και κτίρια για τις πόλεις σας, προσφέροντας έτσι μια μεγαλύτερη γκάμα πόρων και εργαλείων, προκειμένου να είστε εσείς που θα δημιουργήσετε την ισχυρότερη αυτοκρατορία στον κόσμο.

 civ2

Οι εμπορικοί δρόμοι

Η πιο σημαντική αλλαγή αναφορικά με το βασικό παιχνίδι έχει να κάνει με την προσθήκη του μηχανισμού των εμπορικών δρόμων. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επιτρέπει στους παίκτες του παιχνιδιού να δημιουργήσουν εμπορικούς δρόμους με άλλους παίκτες, αποκομίζοντας επιπλέον ρευστό για τις ανάγκες της επέκτασης και ανάπτυξης του πολιτισμού τους. Ο τρόπος είναι απλός: Κατασκευάζετε ένα καραβάνι ή ένα εμπορικό πλοίο, τα οποία στέλνετε αντίστοιχα μέσω ξηράς ή θαλάσσης σε άλλους πολιτισμούς ή ακόμα και σε δικές σας πόλεις. Στη δεύτερη περίπτωση δεν αποκομίζετε χρήματα, ωστόσο δημιουργείτε εξτρά φαγητό στις πόλεις σας ή μπόνους στην παραγωγή τους. Στην περίπτωση της δημιουργίας εμπορικών δρόμων με άλλους πολιτισμούς λαμβάνετε χρηματικά μπόνους των εννέα χρυσών νομισμάτων, ασκείτε θρησκευτική πίεση ή ακόμη κερδίζετε κάποιες τεχνολογίες από συγκεκριμένες αυτοκρατορίες. Το ρίσκο στην περίπτωση δημιουργίας ενός τέτοιου εμπορικού δρόμου είναι βέβαια μεγάλο. Ένας πόλεμος θα καταστρέψει τους εμπορικούς σας δρόμους με τις πόλεις του εχθρού, ενώ στην αρχή του παιχνιδιού οι βάρβαροι αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο, πράγμα που σας επιβάλει να κρατάτε συνέχεια ανοιχτούς τους δρόμους αυτούς.

Έτσι, οι εμπορικοί δρόμοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για κάθε πολιτισμό του παιχνιδιού, ωστόσο πολλοί από τους νέους πολιτισμούς του expansion όπως το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Βενετία τους έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς επικεντρώνουν την ανάπτυξή τους κυρίως στη συσσώρευση πλούτου και σε εμπορικά μπόνους.

civ6

Νέοι πολιτισμοί στο Brave New World

Δυστυχώς, λίγοι από τους νέους πολιτισμούς είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί στο expansion του παιχνιδιού και διαφέρουν από εκείνους του βασικού παιχνιδιού. Οι Ζουλού και οι Ασσύριοι για παράδειγμα είναι παραδοσιακά μιλιταριστικοί πολιτισμοί και απλά προστίθενται στην ήδη μεγάλη λίστα των πολιτισμών της κατηγορίας αυτής, ενώ οι Πολωνοί ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να δίνουν ένα μικρό μπόνους στις κοινωνικές πολιτικές σας στην αρχή κάθε νέας εποχής. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για όλους τους νέους πολιτισμούς. Το Μαρόκο κάνει την καλύτερη χρήση του νέου χαρακτηριστικού των εμπορικών δρόμων, ενώ η Βενετία αποτελεί τη μοναδική πόλη-κράτος του παιχνιδιού. Επιλέγοντας τη Βενετία δεν μπορείτε να δημιουργήσετε άποικους και να προσαρτήσετε νέες πόλεις, αλλά έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε έναν Βενετό έμπορο προκειμένου να «εξαγοράσει» πόλεις-κράτη και να τα κάνει «μαριονέτες» σας. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις αυτής της κατηγορίες που υπάρχουν στο παιχνίδι, μπορείτε να κατασκευάσετε κτίρια και μονάδες, επιτρέποντάς σας να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο, αποτρέποντάς σας όμως παράλληλα από την κλασική διαδικασία της εδαφικής επέκτασης.

civ4

Κουλτούρα και τουρισμός

Παρότι δεν είναι όλοι οι νέοι πολιτισμοί στο παιχνίδι ιδιαίτερα καλοί, όλες οι αλλαγές σε μηχανισμούς του παιχνιδιού φαίνεται να προσφέρουν θετικά στοιχεία και βελτιώσεις. Η νίκη μέσω της κουλτούρας λειτουργεί πλέον μέσω της πολιτιστικής σας επιρροής, η οποία μπορεί να κερδηθεί με συσσώρευση κουλτούρας και τουρισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των μεγάλων καλλιτεχνών, συγγραφέων και μουσικών, τα έργα των οποίων προστίθεται στα μουσεία, στις όπερες, στα αμφιθέατρα και στα μεγάλα θαύματα που κατασκευάζετε στις πόλεις σας. Κάθε τέτοιο έργο προσφέρει ενισχύει την κουλτούρα και τον τουρισμό που αποτελεί μια νέα έννοια για το παιχνίδι για το πόσο οι υπήκοοι των υπόλοιπων πολιτισμών θέλουν να επισκεφτούν τον δικό σας.

Στην αρχή του παιχνιδιού δεν θα έχετε αρκετό τουρισμό, ωστόσο από τη στιγμή που θα περάσετε τη βιομηχανική εποχή ο τουρισμός θα γίνει πολύ πιο σημαντικός. Μπορείτε να κερδίσετε το παιχνίδι μέσω του τουρισμού, επικρατώντας των αντιπάλων σας στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μάλιστα θα δείτε και κάποιους από τους ηγέτες των άλλων πολιτισμών να σας κάνουν παράπονα για τις κακές επιρροές που ασκεί η μουσική σας και οι ενδυμασίες σας στους δικούς τους υπηκόους…

civ5

Διπλωματία

Η διπλωματική νίκη προέρχεται από το νέο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο δημιουργείται και λειτουργεί στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Πολύ πριν φτάσει η ώρα να νικήσετε στο παιχνίδι, όλοι οι ενεργοί πολιτισμοί είναι σε θέση να αρχίσουν να ψηφίζουν παγκόσμια μέτρα και νόμους που ισχύουν για όλους και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην περαιτέρω εξέλιξη του παιχνιδιού. Εάν παίζετε με φιλική διάθεση προς τους υπόλοιπους πολιτισμούς μπορείτε να προτείνεται την πραγματοποίηση παγκόσμιων εκθέσεων και διεθνών αγώνων, οι οποίοι θα δώσουν στους νικητές μπόνους στους τομείς της πολιτικής και του τουρισμού. Εάν αναζητάτε στοχευμένες αποφάσεις, μπορείτε να προτείνετε μέτρα που θα αυξήσουν ή αντίστοιχα θα μειώσουν τον αριθμό των μεγάλων επιστημόνων ή καλλιτεχνών, ανάλογα με το ποιο είδος νίκης επιζητείτε να επιτύχετε. Μπορείτε ακόμη να προτείνεται για ψηφοφορία την απαγόρευση κάποιων ειδών πολυτελείας που είναι πολύ βασικά σε άλλους πολιτισμούς ή ακόμη και την απαγόρευση όλων των εμπορικών συμφωνιών με εκείνους.

 

Ιδεολογία

Η διπλωματική και πολιτιστική επιρροή του παιχνιδιού έχει αντίκτυπο στις νέες ιδεολογίες του παιχνιδιού, που αποτελούν επεκτάσεις των προηγούμενων κοινωνικών πολιτικών.  Όταν ένας πολιτισμός μπαίνει στη μοντέρνα εποχή ή κατασκευάζει τρία εργοστάσια μπορεί να επιλέξει μια ιδεολογία ανάμεσα σε: ελευθερία, απολυταρχία ή τάξη. Η επιλογή αυτή υπήρχε ήδη στο βασικό παιχνίδι, ωστόσο τώρα υπάρχουν μεγαλύτερες επιλογές και υποκατηγορίες πολιτικών. Βασικό «κλειδί» όσον αφορά τις ιδεολογίες είναι αυτή που έχετε επιλέξει να γίνει η επικρατέστερη στον κόσμο. Αν για παράδειγμα επιλέξετε την απολυταρχία θα πρέπει να προσπαθήσετε η κουλτούρα σας να είναι η ισχυρότερη στο παιχνίδι, αλλιώς οι πολίτες σας θα είναι δυσαρεστημένοι και θα ξεκινήσουν επαναστάσεις που θα επεκταθούν γρήγορα σε όλη την αυτοκρατορία σας. Στην πορεία του παιχνιδιού, αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε την ιδεολογία σας, ωστόσο θα πρέπει να υποστείτε κάποιες ποινές για την κίνησή σας αυτή.

civ3

Συμπέρασμα

Όλες οι αλλαγές και οι προσθήκες που προσφέρει το Brave New World στο βασικό παιχνίδι κάνουν το Civilization 5 πολύ πιο απολαυστικό, ιδιαίτερα από το μέσο του παιχνιδιού και έως το τέλος. Κάποιοι παράγοντες όπως για παράδειγμα ο τουρισμός μπορούν να δώσουν σε έναν πολιτισμό πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ξαφνικά από ένα σημείο και μετά, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη κι αν έχετε μείνει πίσω, μπορείτε πάντα με τις κατάλληλες κινήσεις στην πορεία να ανακτήσετε τις χαμένες πιθανότητες νίκης.

Εάν ασχολείστε και παίζεται ακόμη το Civilization 5 τότε προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Brave New World, το οποίο σίγουρα θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον σας. Οι νέοι πολιτισμοί και τα σενάρια (που περιλαμβάνουν πολεμικές συγκρούσεις στην Αφρική και στον αμερικανικό εμφύλιο) μπορεί να μην συγκινήσουν πολλούς, αλλά οι νέες λειτουργίες πραγματικά προσθέτουν στοιχεία στο παιχνίδι.

 

Θετικά στοιχεία του Brave New World

  •         Καλοσχεδιασμένοι νέοι μηχανισμοί και λειτουργίες
  •         Προσθήκες νέων χαρακτηριστικών για όλα τα στυλ παιχνιδιού (πχ. για επιθετικούς παίκτες ή όσους δίνουν έμφαση στην κουλτούρα ή την επιστήμη)
  •         Νέες μονάδες και κτίρια ενισχύουν το ενδιαφέρον των παικτών
  •         Υπάρχει επιτέλους και ο Παρθενώνας στα μεγάλα θαύματα!

Αρνητικά στοιχεία του Brave New World

  •          Οι περισσότεροι νέοι πολιτισμοί δεν προσφέρουν κάτι καινούργιο
  •          Τα δύο σενάρια θα είναι αδιάφορα για τους περισσότερους
  •          Η προσθήκη των εμπορικών δρόμων έχει μεν ενδιαφέρον, αλλά κάνει μάλλον λίγο πιο εύκολο το παιχνίδι

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.