Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Creekos – The card game

Antonis Pavlou

Ο Creekos (Κρίκος) είναι ένα trick taking game λογικής και στρατηγικής. Απαιτεί σκέψησυνεργασία (4 παίκτες), καλή διαχείριση των πόντων και των καρτών που έχεις στα χέρια σου. Φυσικά, πολλές φορές ρισκάρεις και μπλοφάρεις. Οι κεραυνοί κάνουν ένα παιχνίδι ΚΡΙΚΟΥ αρκετά απρόβλεπτο.

Το πρωτότυπο στοιχείο  στο Creekos είναι ότι οι κάρτες του δεν έχουν την ίδια δύναμη σε όλα τα παιχνίδια. Δηλαδή σε ένα παιχνίδι μπορεί μία κάρτα να έχει δύναμη 13 και σε ένα άλλο δύναμη 4. Η δύναμη των καρτών καθορίζεται στις δημοπρασίες, στην αρχή του παιχνιδιού.

Πόσοι παίκτες, διάρκεια
Παίζεται από 2 ή 4 παίκτες. Στην περίπτωση των τεσσάρων παικτών αυτοί χωρίζονται σε 2 ομάδες (ο ένας απέναντι από τον άλλο) που συνεργάζονται μεταξύ τους.
Τα παιχνίδια 2 παικτών διαρκούν κατά μέσο όρο 15-20 λεπτά ενώ αυτά με 4 παίκτες γύρω στα 30-40 (ανάλογα το πόσο γρήγορα παίζουν οι παίκτες).

Έχει Ο ΚΡΙΚΟΣ κάτι διαφορετικό;
Ένα μοναδικό στοιχείο στον ΚΡΙΚΟ είναι οι κλίμακες αριθμώνΟι κάρτες δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό δύναμης σε όλα τα παιχνίδια. Δηλαδή, σε ένα παιχνίδι, μία κάρτα μπορεί να είναι ισχυρή, με δύναμη 13 και σε ένα άλλο, αδύναμη, με αριθμό 4. Η δύναμη της κάθε κάρτας, καθορίζεται στις δημοπρασίες, στην αρχή του παιχνιδιού.

Ο μηχανισμός με τις κλίμακες του ΚΡΙΚΟΥ είναι πατέντα που δεν συναντάται αλλού.

Η βασική ιδέα είναι ότι κάθε παίκτης στην αρχή, έχει συγκεκριμένους πόντους, που πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα (στις δημοπρασίες) προκειμένου να τις κάνει ισχυρές, με το χαμηλότερο κόστος. Μετά στο ρίξιμο καρτών κερδίζοντας γύρους, κερδίζει πόντους.

Στις δημοπρασίες, αν προσφέρει πολλούς πόντους , μπορεί να μην είναι ο νικητής, παρόλο που θα έχει κερδίζει περισσότερους γύρους.

Ενέργειες όπως κεραυνοί, μπλοκάρισμα, αμυντικό-επιθετικό παιχνίδι, κάρτες φρουροί είναι χαρακτηριστικά που προσθέτουν το απρόβλεπτο στοιχείο στο παιχνίδι.

 

Full of Strategy
Δημοπρασίες
Όταν ένας παίκτης πάρει τις κάρτες του, παίρνει 12 πόντους, που πρέπει να διαχειριστεί σωστά, έτσι ώστε να τις κάνει όσο το δυνατό ισχυρότερες, προσφέροντας όσο το δυνατό λιγότερους πόντους.
Στις δημοπρασίες ο παίκτης που δίνει τους περισσότερους πόντους, ενεργοποιεί αυτό που θέλει.
Οι παίκτες μερικές φορές μπλοφάρουν, επιδιώκοντας να «περάσουν λάθος μήνυμα» στους αντιπάλους τους για το που είναι δυνατοί.
Σε ομαδικά παιχνίδια, οι συμπαίκτες πρέπει να έχουν κοινή στρατηγική, προκειμένου να κερδίσουν τους αντιπάλους τους.

Ρίξιμο καρτών
Κάθε κερδισμένος γύρος, στο ρίξιμο καρτών, δίνει πόντους. O παίκτης που στο τέλος θα έχει έστω και ένα πόντο περισσότερο από τον αντίπαλο του είναι ο νικητής.
Έτσι, μπορεί ένας παίκτης να χάσει ένα παιχνίδι, παρόλο που έχει κερδίσει περισσότερους γύρους από τον αντίπαλο του, γιατί έδωσε πολλούς πόντους στις δημοπρασίες.

Η στρατηγική δε σταματάει εκεί!!! 

Άμυνα ή επίθεση
Στο ρίξιμο των καρτών, κάθε παίκτης, πρέπει να αποφασίσει, πότε να ρίξει τις ισχυρές του κάρτες (επίθεση) και πότε τις αδύναμες (άμυνα). Κάθε γύρος δίνει 3 πόντους εκτός του τελευταίου που δίνει 8!!!

Κεραυνοί
Μερικές κάρτες έχουν κεραυνούς. Οι κεραυνοί είναι actions που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την κάρτα που έχει τον κεραυνό όσο και τις κάρτες του αντιπάλου.

Μπλοκάρισμα καρτών

Ένας παίκτης, μπορεί να μπλοκάρει κάρτα αντιπάλου, έτσι ώστε αυτός να μην μπορεί να τη ρίξει.

Κάρτες φρουροί
Τα φανερά γεγονότα (2 κάρτες ανοικτές) αποτρέπουν τον αντίπαλο να ρίξει κάρτες (είναι σαν φρουροί) αλλά και όταν παιχθούν πρώτες, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από πολλές άλλες κάρτες.

Αυτά είναι μερικά στοιχεία που κάνουν τον ΚΡΙΚΟ ένα παιχνίδι στρατηγικής αλλά και λογικής.

Αν σας αρέσουν τα trick taking games, παιχνίδια όπως το Wizard (Μαγικοί αριθμοί) ή το Τichu, παιχνίδια όπως το Bridgeή το Σκάκι ή γενικότερα τα παιχνίδια στρατηγικής που απαιτούν και σκέψη, δείτε το παιχνίδι Creekos.

Στο www.creekos.com μπορεί κάποιος να παίξει online ή να συμμετάσχει σε τουρνουά, δωρεάν.

6 Comments

 1. Έχω παίξει και μπορώ να πω πως μου άρεσε πάρα πολύ. Και δεν σε κάνει να βαριέσαι, και δεν ξέρεις αν οι κάρτες σου θα είναι καλές ή όχι μόλις τις πάρεις και στρατηγική πρέπει να έχεις ώστε και με αδύναμες κάρτες να αναγκάσεις τον αντίπαλο να χάσει πόντους στις δημοπρασίες.

  Παρέας κλίμα, πολύ γέλιο, τουρνουά με έπαθλα και συναντήσεις από κοντά.

  Έυχομαι να συνεχίσουν την προσπάθεια οι έλληνες δημιουργοί

 2. Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας.

  Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τη λογική με τη στρατηγική σε ένα παιχνίδι καρτών. Οι κλίμακες αριθμών μαζί με τις δημοπρασίες κάνουν το παιχνίδι να μη στηρίζεται στη τύχη.

  Δεν χρησιμοποιεί την τράπουλα αλλά κάρτες με θέμα από την Ελληνική Μυθολογία.

  Οι λάτρες των παιχνιδιών σκέψης και στρατηγικής θα το αγαπήσουν.

  Θα χαρούμε να παίξουμε μαζί.

  Επίσης, μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε online τουρνουά που συχνά ανακοινώνονται.

 3. πολυ ομορφο και εθιστικο παιχνιδι, απαιτει σκεψη και στρατηγικη, με συνεχεις ανατροπες.
  το γεγονος οτι ειναι πολυ γρηγορο σε αφηνει ζητοντας και αλλο..

  μπραβο συνεχιστε ετσι!

 4. Παιχνίδι που απαιτεί λογική αλλά και στρατηγική. Σε κρατάει σε ένταση. Γρήγορο gameplay.
  Αν δεν κάνεις καλή εκτίμηση στις δημοπρασίες στην αρχή, είναι δύσκολα τα πράγματα. Απαιτεί πολύ στρατηγική αλλά και λογική, σκέψη.
  Σε όσους αρέσουν τα παιχνίδια λογικής και σκέψης προτείνω να το δοκιμάσουν. Θα κολλήσουν!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.