Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Crusader Kings II

Οδήγησε τη δυναστεία σου στη δόξα με το Crusader Kings II

Καλησπέρα σε όλους. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διαχειριστές του paixnidia-stratigikis.gr που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία να γράψω στο site τους ένα άρθρο μου.

Ας πάμε στο θέμα μας τώρα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι στρατηγικής που μου έκανε πραγματικά πολύ θετική εντύπωση, πρόκειται για το Crusader Kings II.

Ο καινούριος τίτλος της Paradox που κυκλοφόρησε το Μάιο είναι ακόμη μία φορά ένα παιχνίδι που σε μεταφέρει στα βάθη της στρατηγικής, κάτι αναμενόμενο εφόσον έφερε τη σφραγίδα της Paradox!
Το Crusader Kings II είναι ένα real-time strategy game, που διαδραματίζεται στη Μεσσαιωνική Ευρώπη των Φεουδαρχιών. Σκοπός του παίκτη είναι να οδηγήσει τη δυναστεία του στη δόξα και την επιτυχία. Υπάρχουν απεριόριστες επιλογές δυναστειών για να επιλέξει ο καθένας, καθώς μπορεί να γίνει βασιλιάς, αυτοκράτορας, δούκας μέχρι και κόμης σε περιοχές από όλη την Ευρώπη μεγάλο μέρος της βόρειας Αφρικής, τη Μέση Ανατολή και την Αραβία, και μέχρι την Κασπία θάλασσα, ουσιαστικά όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Προκειμένου να πετύχεις λοιπόν τους στόχους σου (μεγαλύτερη δύναμη για τη δυναστεία σου, περισσότερες περιοχές, οικονομική επικράτηση) ο πιο βασικός τρόπος είναι η διπλωματία. Και όταν λέω διπλωματία ενοώ βαθιά, στρατηγική διπλωματία, διπλωματία που πρέπει να κάνεις γάμους, να στέλνεις δώρα, να φυλακίζεις ακόμη και να… δολοφονείς όταν χρειάζεται! Κλασσική φεουδαρχική Ευρώπη δηλαδή.
Στο παιχνίδι μην περιμένετε να δείτε επικές μάχες καθώς ο πόλεμος είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις -αν μπορέσεις να αποκτήσεις δύναμη χωρίς καθόλου πόλεμο θα ήταν το ιδανικό.
Ανάλογα με τον τίτλο του (βασιλιάς, αυτοκράτορας, Δούκας, ή Κόμης) πρέπει ο καθένας να διαμορφώνει και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο στις περισσότερες περιπτώσεις όσο πιο υψηλό βαθμό έχει κάποιος τόσο πιο εύκολο είναι το παιχνίδι . Παρόλα αυτά κάθε βαθμός και έχει τις δικές του δυσκολίες, π.χ. όταν είσαι βασιλιάς πρέπει να έχεις όσο πιο ικανοποιημένους γίνεται τους υποτελείς σου γιατί υπάρχει κίνδυνος να επαναστατήσουν, εκτός αν είσαι πολύ πιο δυνατός και σε φοβούνται. Επίσης πρέπει να ανησυχείς και για την εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς και για τις σχέσεις σου με τον Πάππα που δεν περιορίζονται μόνο στους «σταυρούς» του Medieval 2. Αν πάλι είσαι Δούκας, πρώτον έχεις λιγότερη δύναμη (λιγότερες περιοχές και λιγότερους υποτελείς) και δεύτερον πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο βασιλιάς δε σε αντιπαθεί και ότι δε θα σου επιτεθεί κάποιος πιο δυνατός Δούκας. Γενικά ισχύει ότι όσο πιο ενωμένη είναι μια χώρα (περισσότερες περιοχές μοιρασμένες σε λίγους) τόσο πιο πολλές πιθανότητες «επιβίωσης» έχει, αρκεί να είσαι σίγουρος ότι… εσύ διοικείς!

Το παιχνίδι είναι γενικά αρκετά ενδιαφέρον και λόγω και των απεριόριστων επιλογών, από άποψη εύρους στη δυνατότητα να πάρεις κάποια δυναστεία, αλλά και επειδή προσφέρει ένα δυναμικό, πολύ καλό και γρήγορο gameplay. Όλα αυτά αντικρούουν την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, που για μένα προσωπικά το καθιστά ένα από τα πιο δύσκολα στο είδος του, και αναπληρώνουν την έλλειψη real time μαχών, όπως υπάρχουν π.χ. στα Total War. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το παιχνίδι είναι άξιο να θεωρείται ίσο και καθόλου υπολειπόμμενο σε σχέση με παιχνίδια όπως τα Total War και Civilization καθώς δεν του λείπει τίποτα ούτε σε δυναμικότητα, ούτε σε γραφικά, ούτε και σε ιστορική ακρίβεια.

Θα συνιστούσα το Crusader Kings II σε όποιον ενδιαφέρεται για ένα πραγματικό παιχνίδι στρατηγικής με πολύ μεγάλο στρατηγικό βάθος, και μπροστά σε αυτό δέχεται να «θυσιάσει» (αν θεωρείται θυσία γιατί το κερδίζει από αλλού) το να βλέπει\παίζει «επικές μάχες». Αν θέλετε ένα καθαρό wargame μπορείτε να ψάξετε για κάποιο άλλο παιχνίδι, αν όμως θέλετε κάτι με πολύ στρατηγική τότε είστε στο κατάλληλο μέρος!

O Γιώργος Αναγνωστόπουλος (dutrgr), είναι guest editor στο paixnidia-stratigikis.gr . Περισσότερα άρθρα του μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό του blog, το http://www.dutrgr.blogspot.gr/

πηγή εικόνας:

http://www.aurgame.com/wp-content/uploads/2012/02/crusaderkings2.jpg http://www.spelnyheterna.se/ImageCache/1695/1695_599_530_scale.png http://www.gamersdailynews.com/userfiles/image/2011/November/CK2-preview/ck2game%202011-11-20%2015-13-17-19.jpg

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.