Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Evony 2 – Evony Age II

evony 2
Antonis Pavlou

Το Evony 2 (Evony Age II) είναι ένα online παιχνίδι στρατηγικής για PC. Πρόκειται για ένα αρκετά καλό παιχνίδι του είδους του, με αξιόλογα στοιχεία, παρότι εν τέλει δεν προσφέρει πολλά καινοτόμα στοιχεία που δεν έχουμε ξαναδεί. Το Evony Age II δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλες διαφορές με το πρώτο παιχνίδι της σειρά. Μοιάζει περισσότερο με μια αναβάθμιση του πρώτου παιχνιδιού, με βελτιωμένα γραφικά, ελαφρά διαφορετικό γραφικό περιβάλλον λειτουργίας και κάποιες νέες αποστολές, αλλά πέραν αυτών είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι. Ας ρίξουμε μια λίγο πιο λεπτομερή «ματιά» σε αυτό.

Βασικά χαρακτηριστικά

Όπως έχουμε συνηθίσει στα παιχνίδια αυτού του είδους, ξεκινάτε με μια πόλη. Μπορείτε να δείτε τον ευρύτερο χώρο γύρω από την πόλη σας μέσα από μια κάμερα που βρίσκεται ψηλά από το έδαφος, ενώ στο συγκεκριμένο κομμάτι παράγετε πρώτες ύλες, κατασκευάζοντας φάρμες, μύλους κλπ. Επίσης έχετε μια παρόμοια οθόνη, μόνο του εσωτερικού της πόλης αυτή τη φορά, όπου μπορείτε να κατασκευάσετε όλα τα υπόλοιπα κτίρια, όπως στρατώνες, ακαδημίες, σπίτια κλπ. Το Evony προσφέρει πολλές θέσεις για την κατασκευή κτιρίων, οι οποίες από την πλευρά τους προσφέρουν στον παίκτη τη δυνατότητα να επιλέξει πόσες πρώτες υλών από το κάθε υλικό επιθυμεί να συγκεντρώσει. Για παράδειγμα, ένας παίκτης μπορεί να επιλέξει να χτίσει έναν ίσο αριθμό ορυχείων για κάθε μια από τις τέσσερις πρώτες ύλες ορυκτών ή να αφιερώσει τις θέσεις των κτιρίων αποκλειστικά σε κτίρια συγκέντρωσης ξυλείας, αν για κάποιο λόγο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες από κάποιο συγκεκριμένο υλικό.

evony2

Το παιχνίδι σας παρέχει επίσης αρκετές επιλογές εμφάνισης των σημείων της πόλης σας με ζουμ προς τα μέσα και προς τα έξω και γενικές εμφανίσεις του εσωτερικού της πόλης και στον ευρύτερο χώρο γύρο έξω και γύρω από αυτή.  Σε γενικές γραμμές τα γραφικά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς τα κτίρια μοιάζουν αρκετά με κουτιά και φαίνονται επίσης λίγο βαρετά ή ακόμη και χοντροκομμένα, με μεγάλα pixels, αν κάνετε αρκετό ζουμ, ωστόσο δεν σας αποσπούν την προσοχή από το παιχνίδι.

Ο παγκόσμιος χάρτης μοιάζει πάρα πολύ με εκείνον στο Civilization 3 και λειτουργεί πολύ όπως εκείνος του Travian. Υπάρχει παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών ειδών εδάφους, που προσφέρουν ένα μοναδικό μπόνους παραγωγής στην περίπτωση που θα χτίσετε μια πόλη δίπλα ή που μπορούν να συλλεχθούν και να δώσουν το μπόνους σε κάποια ήδη υπάρχουσα κοντινή πόλη.

evony2

Οι μάχες

Οι μάχες στο Evony Age II θα λέγαμε ότι είναι πολύ άμεσες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παράξετε στρατιωτικές μονάδες στον στρατώνα σας και στη συνέχεια να τις στείλετε να επιτεθούν σε άλλες πόλεις. Σε κάθε επίθεση πάντως θα πρέπει να στέλνετε και έναν Ήρωα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φτιάξετε ένα πανδοχείο και ένα κτίριο διασκέδασης πριν ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας, ωστόσο χρειάζεται επίσης και ένας δυνατός στρατός για μια επιτυχημένη επιδρομή.

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν πολλές πόλεις με ελεγχόμενους από τον υπολογιστή παίκτες προκειμένου να περιορίσουν γνωστά φαινόμενα άλλων παιχνιδιών κατά τα οποία οι πιο παλιοί παίκτες κάνουν πραγματικά «αλοιφή» με επιθέσεις τους νέους παίκτες που θα τύχει να ξεκινήσουν σε μια κοντινή με αυτούς περιοχή. Το συγκεκριμένο σύστημα φαίνεται να λειτουργεί, κάτι που αποτελεί πολύ καλή είδηση για τους νέους και άπειρους παίκτες.

 evony4

Τεχνολογίες και έρευνα

Επιπλέον και στο κομμάτι της τεχνολογικής έρευνας το παιχνίδι φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Έτσι πέρα από το τυπικό «ξεκλείδωμα» νέων μονάδων και κτιρίων, κάθε έρευνα έχει ένα μπόνους και μπορεί να ερευνηθεί πολλές φορές. Για παράδειγμα, η τοξοβολία «ξεκλειδώνει» τη μονάδα των τοξοτών και σε κάθε επίπεδο η απόσταση βολής τους βελτιώνεται κατά 5%.  Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε έρευνα προκειμένου να αυξήσετε την παραγωγή των πρώτων υλών, την κίνηση των στρατιωτικών μονάδων, την επίθεσή τους, την άμυνα κλπ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό, καθώς όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ανοιχτές θέσεις στην πόλη για την κατασκευή κτιρίων, έτσι κι εδώ δύνεται η δυνατότητα στον παίκτη να εξειδικεύσει κάποια πράγματα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

evony5

Εκνευριστικά χαρακτηριστικά

Παρά τα αρκετά θετικά στοιχεία, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και κάποια ιδιαίτερα εκνευριστικά ζητήματα, τα οποία είναι υπαρκτά. Ένα πολύπλοκο σύστημα φορολογίας, εισπράξεων και αφοσίωσης νομίζουμε ότι έχει μοναδικό λόγο ύπαρξης να μπερδεύει τους χρήστες. Ευτυχώς μπορείτε να το παρακάμψετε σε μεγάλο βαθμό για να έχετε να νεύρα σας ήσυχα.  Επιπλέον εκνευριστικό είναι και το εσωτερικό σύστημα συνομιλίας των παικτών που εκτός των άλλων στέλνει αυτόματα μηνύματα σε όλους κάθε φορά που ένας παίκτης κερδίζει κάποιο αντικείμενο. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το κάνουν οι δημιουργοί του Evony, αλλά δεν παύει να είναι κάτι το εκνευριστικό.

 evony3

Λειτουργικότητα και χειρισμός

Το γραφικό περιβάλλον χειρισμού του παιχνιδιού δείχνει αρκετά «συμπιεσμένο». Υπάρχουν κουμπιά και πληροφορίες που εμφανίζονται στις 3 πλευρές της οθόνης, κάτι το οποίο είναι υπερβολικό και συνάμα κουραστικό, από τη στιγμή μάλιστα που κάποια σημαντικά στοιχεία δεν έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που να μπορεί να τα δει κάποιος με την πρώτη ματιά. Επιπλέον, όλα τα μενού που αφορούν τα κτίρια εμφανίζονται ξαφνικά σας ανεξάρτητα παράθυρα στην οθόνη και συχνά καλύπτουν πολύ σημαντικές πληροφορίες.

evony6

Συνοψίζοντας

Συνολικά το Evony Age II είναι ένα από τα πάμπολλα παιχνίδια διαχείρισης και στρατηγικής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα.  Παρά τα κάποια εκνευριστικά και κοινότυπα χαρακτηριστικά, το παιχνίδι γενικά μπορεί να το παίξει κάποιος πολύ ευχάριστα και είναι αρκετά διασκεδαστικό αν και απ’ ότι φαίνεται δεν έχει μεγάλη «διάρκεια ζωής», πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα το βαρεθείτε αρκετά γρήγορα. Αξίζει πάντως την προσοχή σας.

 

Θετικά στοιχεία του Evony 2

  • Αρκετές επιλογές κατασκευής κτιρίων και μονάδων
  • Διασκεδαστικός και αρκετά εύκολος χειρισμός
  • Όμορφα σχεδιασμένο και λειτουργικό σύστημα τεχνολογικής έρευνας
  • Φιλικό προς τους νέους παίκτες

 

Αρνητικά στοιχεία του Evony 2

  • Αρκετά απλοϊκό σύστημα μαχών
  • Πολύ «βαρύ» γραφικό περιβάλλον λειτουργίας
  • Πολύπλοκο και άσκοπο σύστημα φορολογία-εσόδων-αφοσίωσης
  • Εκνευριστικό εσωτερικό σύστημα συνομιλίας

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.