Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Battle Dawn

battle dawn logo
Antonis Pavlou

Τα browser games έχουν «ωριμάσει» πολύ με την πάροδο του χρόνου, σε βαθμό να προσφέρουν πλέον εξαιρετικά χαρακτηριστικά στους παίκτες. Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή τέτοιου browsergame, όπου δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο για να παίξετε από την εγγραφή σας, την είσοδό σας στο σύστημα και φυσικά πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι και το Battle Dawn. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Battle Dawn προσφέρει την επιλογή τριών διαφορετικών κόσμων παιχνιδιού: Γη, Άρη και ένα φανταστικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο που θα επιλέξετε να παίξετε καλείστε να δημιουργήσετε αποικίες, να χτίσετε φυλάκια και να ελέγξετε συγκεκριμένα σημεία, με τη βοήθεια συμμαχιών που θα αναπτύξετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το Battle Dawn συνδυάζει σε γενικές γραμμές την απλότητα ενός πολεμικού browser game με την πολυπλοκότητα της στρατηγικής. Αποτελεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στρατηγικής, διπλωματίας και τακτικής.

battle dawn battle dawn

 

Συμμαχίες

Οι συμμαχίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού και το μέσο που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την καταστροφή, αλλά παράλληλα και να αναπτυχθείτε. Η βοήθεια που παρέχει κάθε σύμμαχος στον άλλο αναπτύσσεται τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο (αμυντικά και επιθετικά), όσο και στο επίπεδο του εμπορίου και της ανταλλαγής πολύτιμων πρώτων υλών.

Το παιχνίδι εξελίσσεται σε γύρους και διαρκεί συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ωρών που ονομάζεται Εποχή (Age). Το παιχνίδι τελειώνει με την ολοκλήρωση κάποιας Εποχής ή όταν μια από τις συμμαχίες του παιχνιδιού καταφέρει να κατακτήσει κάποια στρατηγικά σημεία στο χάρτη. Η στρατηγική έχει πιο ουσιαστικό νόημα στο επίπεδο των συμμαχιών. Έτσι είναι σε θέση να πραγματοποιήσει και να τερματίσει συμφωνίες, να κατακτήσει τους γείτονες και ανάλογα με την περίπτωση να πραγματοποιεί μεγάλους πολέμους σε διάρκεια και συμμετοχή στρατευμάτων και παικτών.

battle dawn battle dawn

 

Επιλογές τακτικής

Το τακτικό μέρος του παιχνιδιού είναι σε γενικές γραμμές αρκετά εύκολο. Οι παίκτες κτίζουν τις πόλεις τους, τους στρατούς τους και στη συνέχεια αμύνονται και επιτίθενται κατά το δοκούν. Η βασική σας λοιπόν απόφαση έχει να κάνει με τις επιλογές σας στο επίπεδο της δημιουργίας κτισμάτων και στρατού, καθώς επίσης και την ακριβή ώρα της στρατιωτικής επιχείρησης. Η νίκη συνεπώς δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα της δεξιοτεχνίας κάποιου παίκτη, αλλά περισσότερο συνεργασία και αρκετή αφοσίωση στο παιχνίδι.

 

Γραφικά, κτίρια και μονάδες

Για δωρεάν browsergame, τα γραφικά του Battle Dawn είναι από μέτρια έως καλά. Θα λέγαμε ότι η ποιότητα των γραφικών δεν είναι ιδιαίτερα σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια σημεία τα γραφικά είναι καλά και σε κάποια άλλα σημεία πιο μέτρια. Ο χάρτης σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλός και λειτουργεί σε τρία επίπεδα ζουμ, ενώ οι μονάδες και οι πόλεις είναι ευδιάκριτα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πόλεις που διαχειρίζονται οι παίκτες είναι εμφανείς σε δύο επίπεδα λεπτομέρειας. Στην κατάσταση κατασκευής οι λεπτομέρειες είναι πιο πολλές, με επιπλέον χαρακτηριστικά ανάπτυξης των πόλεων που προσθέτουν στοιχεία στο γενικό γραφικό περιβάλλον. Ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες είναι εμφανείς μόνο στους κατόχους των πόλεων και όχι σε όλους τους παίκτες, οι οποίοι έχουν μια γενικότερη εικόνα στον παγκόσμιο χάρτη. Όσον αφορά τα κτίρια τα οποία μπορείτε να κατασκευάσετε στις πόλεις σας, αυτά φτάνουν τα 57 σε αριθμό.

Οι μονάδες που  κατασκευάζουν και ελέγχουν οι παίκτες ποικίλουν, προσφέροντας 3 διαφορετικές εκδοχές ισάριθμων βασικών μονάδων (ιππικό, μηχανοκίνητα και άρματα), με πολλά είδη όπλων. Συνολικά το παιχνίδι διαθέτει 27 διαφορετικές μονάδες, ενώ όλες είναι ευάλωτες σε κάποιο διαφορετικό τύπο όπλου, κάτι το οποίο ενισχύει τις επιλογές στο επίπεδο της τακτικής. Ωστόσο οι μονάδες είναι λίγο απογοητευτικές γραφικά, καθώς οι στρατοί όλων των τύπων και μεγεθών εμφανίζονται στον παγκόσμιο χάρτη με ένα τυπικό σύμβολο αεροσκάφους, το οποίο διαφοροποιείται μόνο χρωματικά, ανάλογα με την ιδιοκτησία και τη συμμαχία στην οποία ανήκει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ειδικά εφέ, το μόνο που θα δείτε είναι όταν κάποιος παίκτης χρησιμοποιεί ένα κανόνι ιόντων, κάτι το οποίο και πάλι είναι εμφανές μόνο στον παίκτη που το χρησιμοποιεί.

battle dawn battle dawn

Κανόνες και στρατηγική

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι αρκετά απλοί, ωστόσο η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να φτάσετε στη νίκη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το πιο σύνθετο, αρκετά γρήγορα. Το παιχνίδι υπάρχει από το 2006 και μέσα σε αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα και συνεπώς το παιχνίδι έχει πολλούς παλιούς παίκτες και συμμαχίες που έχουν αναπτύξει μέσα στα χρόνια καλές και σύνθετες στρατηγικές, τις οποίες θα δυσκολευτείτε αρκετά να αντιμετωπίσετε ή να αντιγράψετε.

Επιπλέον, θα σας πάρει τουλάχιστον μία ή δύο Εποχές προκειμένου να ανακαλύψετε τα βασικά κομμάτια στρατηγικής του παιχνιδιού. Ωστόσο βοήθεια υπάρχει πάντα διαθέσιμη από μέλη της συμμαχίας σας, ενώ η συνεχής προσθήκη νέων παικτών διατηρεί ένα ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Κόστος

Όπως συμβαίνει με πολλά δωρεάν παιχνίδια αυτού του είδους, το Battle Dawn επιτρέπει στους παίκτες να ξοδέψουν χρήματα ώστε να εξασφαλίσουν κάποιο πλεονέκτημα. Μερικές φορές αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι που θέλουν να δώσουν κάτι παραπάνω να παύουν να είναι τόσο ανταγωνιστικοί και να ισχυροποιούνται αρκετά.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται αντί χρημάτων έχουν κατά κύριο λόγο σχέση με τις πρώτες ύλες, καθώς αυξάνουν τα αποθηκευτικά όρια τα οποία σας περιορίζουν σημαντικά. Όμως όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι στο οποίο η παραγωγή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην άμυνα και στην ανάπτυξη, η αύξηση των ορίων και η αγορά πρώτων υλών κάνει πάρα πολλές φορές τη διαφορά και καταστρέφει τις όποιες ισορροπίες δυνάμεων. Παρόλα αυτά είναι δυνατό να συνεχίσετε αρκετά μακριά στο παιχνίδι χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ.

 battle dawn battle dawn

Συνοψίζοντας

Το Battle Dawn είναι ένα αρκετά συναρπαστικό παιχνίδι. Όπως σχεδόν όλα τα browsergames απαιτεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο προκειμένου να πραγματοποιείτε κάποιες βασικές, διαχειριστικές λειτουργίες όπως να ανανεώνετε τη λίστα κατασκευής νέων κτιρίων και μονάδων. Θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα μόνο για τις βασικές λειτουργίες διαχείρισης, χρόνος που όμως αυξάνετε καθώς αναπτύσσεστε.

Τα γραφικά δεν μπερδεύουν με την εμφάνισή τους τον παίκτη, αλλά είναι αρκετά μέτρια και σε κάποια σημεία εμφανώς διαφορετικά. Σίγουρα θα μπορούσε να δοθεί λίγη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το σημείο από τους δημιουργούς του παιχνιδιού.

Συνολικά το Battle Dawn αξίζει μια θέση ανάμεσα στα πιο δημοφιλή browsergames και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να μείνει δημοφιλές για αρκετά ακόμη χρόνια. Σε αυτό σίγουρα συμβάλει το γεγονός ότι μπορείτε να παίξετε σχεδόν από οποιονδήποτε υπολογιστή, εφόσον απαιτεί για να «τρέξει» μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό, την εγκατάσταση Flash 9 ή νεότερου και μια σύνδεση στο διαδίκτυο.

 

Θετικά στοιχεία του Battle Dawn

  • Εύκολο στην πρόσβαση από σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή
  • Συνεχής υποστήριξη και αναβάθμιση από τους δημιουργούς
  • Μεγάλη κοινότητα παικτών και δυνατότητα βοή θειας από τους συμμάχους σας

Αρνητικά στοιχεία του Battle Dawn

  • Αρκετά μέτρια γραφικά
  • Δύσκολο στο ξεκίνημα ενός νέου παίκτη
  • Μεγάλο πλεονέκτημα όσων θέλουν να πληρώσουν για να παίξουν σε σχέση με τους παίκτες που παίζουν δωρεάν

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.