Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Anno Online

anno online

Contents

Antonis Pavlou

«Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα». Αυτή είναι μια παλιά ρήση η οποία χρησιμοποιείται προκειμένου να υπενθυμίσει στους ανυπόμονους ανθρώπους ότι αξίζει να περιμένουμε για κάποια καλά πράγματα. Το Anno Online είναι ένα παιχνίδι το οποίο εφαρμόζει απόλυτα την παραπάνω φράση, καθώς η δική σας μεγαλούπολη που θα κληθείτε να χτίσετε θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από μια μέρα για να ολοκληρωθεί.

 

Βασικά χαρακτηριστικά του Anno Online

Το κύριο μέλημά σας στο Anno Online είναι η κατασκευή και επέκταση της πόλης σας, ξεκινώντας από μια καθαρά αγροτική ιστορική περίοδο και φτάνοντας έως τη βιομηχανική εποχή, σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από πολλά, διάσπαρτα νησιά.

anno3

Ξεκινάτε την ανάπτυξη της πόλης σας από ένα κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του λιμανιού. Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσετε οικίες για τους πρώτους κατοίκους σας και φυσικά κάποια βασικά κτίρια, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν έστω τις βασικές τους ανάγκες. Τα κτήματα με σιτηρά και οι ανεμόμυλοι σας επιτρέπουν να παρασκευάσετε ψωμί, για να κορέσετε την πείνα των υπηκόων σας, ενώ η κατασκευή μιας ταβέρνας τους εξασφαλίζει λίγη διασκέδαση. Τα κτίρια αυτά κατασκευάζονται με τις βασικές πρώτες ύλες του παιχνιδιού, που είναι τα ξύλα, η πέτρα και ο σίδηρος, τα οποία και στην περίπτωση του Anno Online, όπως άλλωστε στα περισσότερα παιχνίδι, συλλέγετε από το περιβάλλον με ορυχεία και κτίρια ξυλείας.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, όταν είστε σε θέση να ικανοποιήσετε τις βασικές ανάγκες των υπηκόων σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε τις κατοικίες τους, κάτι που σας δίνει πρόσβαση σε διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων και τάξεων ανθρώπων, όπως εμπόρους και ευγενείς. Αυτοί οι άνθρωποι με τη σειρά τους, όταν φτάσουν σε συγκεκριμένο αριθμό, ξεκλειδώνουν νέα κτίρια και καλύπτουν τις προϋποθέσεις για επόμενα κτίρια και νέα χαρακτηριστικά κ.ο.κ. Έτσι για παράδειγμα, με αυτή τη διαδικασία κάποια στιγμή δημιουργείτε ναυπηγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν πλοία, προκειμένου να εξερευνήσετε και να κατοικίσετε σε νέα νησιά, αλλά παράλληλα να δημιουργήσετε και κερδοφόρους εμπορικούς δρόμους. Αυτός ουσιαστικά είναι και ο σκοπός του παιχνιδιού, να μπορέσετε να βελτιώσετε την πόλη σας και να την κάνετε σταδιακά μια εμπορική αυτοκρατορία.

anno4

 

Δωρεάν ή όχι;

Παρότι μπορείτε να ξεκινήσετε και να παίξετε το παιχνίδι δωρεάν, το μοντέλο που χρησιμοποιεί το Anno Online στον τομέα αυτόν είναι πολύ πιο πιεστικό από τα περισσότερα παιχνίδια του είδους. Για τον λόγο αυτό το παιχνίδι χρησιμοποιεί «εντέχνως» κόλπα που αναπόφευκτα έχουν ως σκοπό να σας κάνουν ανυπόμονους και διατεθειμένους σε κάποιο σημείο, αν θέλετε να συνεχίσετε να παίξετε το παιχνίδι σε σταθερή βάση, να πρέπει να ξοδέψετε κάποια χρήματα. Για παράδειγμα, θα βρεθείτε σε κάποιο σημείο να αναβαθμίσετε και τα 5 κτίριά σας και στη συνέχεια θα δείτε ότι δεν έχετε πραγματικά τίποτα άλλο να κάνετε αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η κατασκευή τους με μερικές ώρες ή λεπτά ή αν οι πρώτες σας ύλες δεν φτάσουν εκ νέου σε ένα καλό επίπεδο. Έτσι το να αγοράσετε 100 πέτρες με πραγματικά χρήματα προκειμένου να συνεχίσετε να παίζετε τώρα που έχετε χρόνο και διάθεση και όχι αργότερα, μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να ξοδέψετε λίγα χρήματα και μάλιστα παραπάνω από μια φορά. Δυστυχώς θα βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση να περιμένετε, πολύ συχνά, κάτι που ακόμη κι αν απολαμβάνετε το παιχνίδι, αργά ή γρήγορα γίνεται πολύ εκνευριστικό.

anno2

 

Διάρκεια στο χρόνο

Πέραν του ζητήματος των χρημάτων που εξηγήσαμε, το παιχνίδι δεν προσφέρει και τόσα πολλά πράγματα στον παίκτη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια μεγάλη πρόκληση για εσάς σαν παίκτη του Anno Online, καθώς το μόνο που κάνετε είναι να προσθέτετε και να αναβαθμίζετε κτίρια στην πόλη σας και μάλιστα με μια προκαθορισμένη σειρά προκειμένου να ξεκλειδώσετε το επόμενο κτίριο. Εάν κτίσετε τον σωστό αριθμό κτιρίων και τα αναβαθμίσετε τη σωστή στιγμή, τότε η ανάπτυξή σας θα είναι πραγματικά άριστη, αλλά η απόδοση από μόνη της δεν αποτελεί ένα τόσο ισχυρό κίνητρο για να σας κρατήσει καιρό στο παιχνίδι.

Επιπλέον, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα online παιχνίδι δεν είναι καθόλου ορατό στην αρχή. Έτσι, η μόνη αλληλεπίδραση που έχετε πιθανότατα με άλλους παίκτες στο Anno Online θα είναι μάλλον το εσωτερικό σύστημα chat και τίποτα περισσότερο. Πολύ αργότερα, όταν θα ξεκλειδώσετε τη λειτουργία δημιουργίας πλοίων, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε εμπορικούς δρόμους και ομάδες με άλλους παίκτες, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ αργά στο παιχνίδι.

Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι επιταχύνεται αρκετά από τη στιγμή που θα αρχίσετε να δημιουργείτε εμπορικούς δρόμους (ακόμη και ανάμεσα στα δικά σας νησιά, καθώς αποκτάτε περισσότερο χώρο για πρώτες ύλες και μπορείτε πλέον να κάνετε τα πράγματα πιο γρήγορα), αλλά και πάλι ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι αργός και οι αλληλεπιδράσεις με άλλους παίκτες συνεχίζουν να είναι ελάχιστες.

anno1

 

Συνοψίζοντας

Το παιχνίδι διαθέτει έναν πολύ αργό ρυθμό, χωρίς να δημιουργεί κάποια σημαντική πρόκληση για τον παίκτη. Ακολουθείτε τις αναλυτικές οδηγίες που εμφανίζονται ως αποστολές και κατασκευάζετε ένα-ένα κτίρια στο νησί σας. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη ροή του παιχνιδιού θα πρέπει αναγκαστικά να ξοδέψετε κάποια χρήματα, ενώ η αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή.

Ωστόσο δεν είναι όλα «μαύρα». Το παιχνίδι διαθέτει μια πολύ ελκυστική ατμόσφαιρα και όμορφα γραφικά με «καθαρά» γραφικά στοιχεία ελέγχου που δεν θα σας μπερδέψουν. Αν θέλετε ένα απλό και χαλαρό παιχνίδι τύπου Sim-City, το Anno Online θα σας αρέσει, αλλά αν θέλετε μάχες και αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες τότε δοκιμάστε κάτι άλλο.

anno5

Θετικά στοιχεία του Anno Online

  • Όμορφα γραφικά και ελκυστική ατμόσφαιρα παιχνιδιού
  • Ευχάριστος και εύκολος έλεγχος
  • Ιδανικό για τους παίκτες που θέλουν να παίζουν λίγη ώρα κάθε φορά, αλλά πολλές φορές την ημέρα

 

Αρνητικά στοιχεία του Anno Online

  • Πολύ αργή ατμόσφαιρα
  • Καθαρά παιχνίδι διαχειριστικό, ανάπτυξης πόλεων
  • Ελάχιστη έως μηδενική αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες
  • Παρότι είναι δωρεάν, μετά από λίγο καιρό ή θα πρέπει να ξοδεύετε συνέχεια μικροποσά για να συνεχίσετε να παίζετε ή θα το εγκαταλείψετε ολοκληρωτικά

 

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.