Grepolis


Το Grepolis είναι ένα ΔΩΡΕΑΝ online παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται από πολλούς παίχτες ταυτόχρονα (MMO) και βασίζεται στην Ελληνική μυθολογία.

Όταν φτιάχνουμε λογαριασμό, πρέπει να διαλέξουμε την τοποθεσία στην οποία θα ξεκινήσουμε (όπως και σε αρκετά άλλα παρόμοια παιχνίδια του είδους). Μπορούμε να ξεκινήσουμε είται Βορειοδυτικά, Βορειοανατολικά, Νοτιοδυτικά, Νοτιοανατολικά ή να αφήσουμε το σύστημα να επιλέξει τυχαία τοποθεσία για εμάς. Αξιοσηεμίωτο είναι ότι εφόσον έχουμε λογαριασμό στο Facebook, μπορούμε να κάνουμε signin με αυτόν και να μην κάνουμε εγγραφή εξαρχής

Αφού επιλέξουμε τον server που θα συμμετάσχουμε (και την ταχύτητα με την οποία προχωράει αυτός), μεταφοερόμαστε στην πρώτη μας πόλη και μας υποδέχεται ο … Οδυσσέας, ο οποίος αναλαμβάνει να μας κάνει το tutorial του παιχνιδιού. Μας μεταφέρει στο κέντρο της πόλης μας και μας συμβυλεύει να ξεκινήσουμε να παράγουμε πρώτες ύλες, χτίζοντας ένα υλοτομείο και ένα ορυχείο. Μπορούμε να βάλουμε μέχρι 2 κτίρια στην ουρά αναμονής για το χτίσιμο, αλλά μόνο ένα χτίζεται μια δεδομένη στιγμή.

Στο παιχνίδι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς χρυσού πληρώνοντας πραγματικά χρήματα, με το οποίο μειώνουμε τους χρόνους κατασκευής στο μισό. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στα παιχνίδια του είδους, άλλωστε είναι ΔΩΡΕΑΝ και αυτός είναι ένας τρόπος για να βγάλουν χρήματα οι δημιουργοί τους (θεμιτός κατά την γνώμη μου).

Πέρα από τον ξύλο και την πέτρα, υπάρχουν και ασημένια νομίσματα που τα συγκεντρώνουμε μέσα στο παιχνίδι. Το ξύλο χρησιμοποιείται κυρίως για να χτίσουμε κτίρια και καράβια, η πέτρα για να αναβαθμίσουμε τα τείχη της πόλης και τους ναούς, ενώ τα ασημένια νομίσματα είναι το μέσο συναλλαγής μέσα στο παιχνίδι και χρησιμοποιείται σχεδόν για κάθε χρήση. Σαν νέοι παίχτες θα πρέπει να αναβαθμίσουμε γρήγορα την αποθήκη μας, για να χωράει όσο το δυνατόν περισσότερες ύλες. Τέλος, πρέπει να αναβαθμιστουν και οι φαρμες ώστε να παράγουνε περισσότερους πολίτες, που χρησιμοποιούνται για να χτίσουν τα κτίρια και να γίνουν στρατιώτες.

Αφού εξοικειωθούμε με την επισκόπιση της πόλης μας, πρέπει να μεταβούμε ένα επίπεδο παραπάνω και να δούμε την επισκόπηση του νησιού μας. Ο κόσμος στο Grepolis, δεν είναι ένας τεράστιος ενιαίος κόσμος, όπως πχ στο Travian, αλλά συγκροτείται από εκατοντάδες νησιά, με το καθένα να φιλοξενεί περίπου 20 παίχτες, όπως περίπου το Ikariam. Σε αντίθεση με το Ikariam που ήταν πιο πολύ καρτουνίστικο, το Grepolis είναι αρκετά πιο ρεαλιστικό. Οι πόλεις που ελέγχονται από τους παίχτες βρίσκονται στις ακτές, ενώ οι πόλεις “φάρμες” που ελέγχονται από τον υπολογιστή στην ενδοχώρα. Αυτή η αλληλεπίδραση με τα χωριά που ελέγχονται από τον υπολογιστή, είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το Grepolis από άλλα παιχνίδια του είδους.

Οι παίχτες μπορούν να στείλουν επιδρομές με τα στρατεύματά τους στα χωριά του υπολογιστή και να κλέψουν πρώτες ύλες. Αλλά πρέπει να παρακολουθούν και την φιλικότητα των χωριών αυτών και να μην το παρακάνουν με τις επιδρομές, γιατί τότε θα συναντήσουν άμυνα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Grepolis, είναι η απλότητα και ο ξεκάθαρος τρόπος παιχνιδιού. Υπάρχουν 22 κτίρια που μπορούμε να χτίσουμε, συμπεριλαμβάνοντας το κετρικό κτίριο και τα πεδία παραγωγής πρώτων υλών. Οι στρατιωτικές μονάδες διακρίνονται σε τρείς βασικές κατηγορίες: στρατό ξηράς, ναυτικό και μυθολογικές μονάδες. Σε κάθε κατηγορία βρίσκουμε 7-8 διαφορετικές μονάδες, συνολικά 23.

Το στοιχείο εκείνο που δίνει κάποια πολυπλοκότητα στο Grepolis, είναι η έρευνα η οποία δειξάγεται στην Ακαδημία. Καθώς αναβαθμίζουμε την Ακαδημία, θα παίρνουμε πόντους έρευνας, τους οποίους ξοδέυουμε για να κάνουμε νέες εφευρέσεις.

Συνοψίζοντας, το Grepolis είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί μεγάλο βαθμό “στρατηγικής σκέψης” εστιάζοντας ακριβώς εκεί και κάνοντας το gameplay στους άλλους τομείς απλό! Δοκιμάστε το, σίγουρα αξίζει τον κόπο!Screenshots
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (502 votes cast)
Grepolis, 7.7 out of 10 based on 502 ratings
You can leave a response, or trackback from your own site.
 • Pingback: Grepolis 2.0 – Η ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΕΦΤΑΣΕ | Strategy Games - παιχνίδια στρατηγικής()

 • noname

  Αν και δεν έχω παίξει την ανανεομένη έκδοση έχω μια ένσταση σχετικά με το εν λόγω παιχνίδι.Δεν έχει έχει ενα τέλος,ένα σκοπό.Θα μου πείτε σκοπός είναι η επικράτηση.Ναι αλλά για πόσο;Τελειώνει κάποτε κάποιος σερβερ,όπως πχ στο Τραβιαν;

 • Pingback: Grepolis: Κυνήγι Πασχαλινών Αυγών! | παιχνιδια στρατηγικης()

 • Guest

  Δεν τελειώνει ποτέ, εκτός αν κάποιος κατακτήσει όλο τον server!

  • Μηνας Γραικός

   Ki omως τελειωνει χαχα

 • Pingback: Grepolis ψηφοφορία: Βαφτίστε τους νέους κόσμους! | παιχνιδια στρατηγικης()

 • Μηνας Γραικός

  ΠΟλυ καλυτερο το Grepolis1 απο ολες τις καινουριες αναβαθμισεις

  αλλά χρειαζοτανε και τα θαυματα για να υπαρχει στοχος στο παιχνιδι

 • Γιαννης

  Παιδια μακρια απο το παιχνιδη,βαζουν εθελοντες παιχτες να διαχειριστούν το παιχνιδακη και γεινεται το ελα να δεις.ρουφιανια στο μεγαλειοτης,τσαμπα τα λεφτα που χασαμε και τον χρονο μας,ασε που το παιχνιδη το εχουν γερμαναραδες!!

 • aristidis

  έπαιζα το game και όλοι οι σύμμαχοι μου λέγανε οτι οι αντίπαλοι παίζουν με bot(αυτοματο φαρμ κτλ)δεν τους πίστευα ώσπου ηρθε μνμ για δοκιμαστικο bot και το εβαλα κι’εγω για να δω εαν με ανακαλύψει ο σερβερ.
  δυστυχώς ο σερβερ δεν το ανακαλύπτει κι’ετσι το παιχνίδι ειναι άνισο και στημένο.
  αν και μου αρέσει το παιχνίδι πάτησα αμέσως διαγραφή,δεν ανέχομαι να με κλέβουν.