Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Europa Universalis 4

europa universalis 4
Antonis Pavlou

Το Europa Universalis 4 είναι ίσως ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια στρατηγικής της φετινής χρονιάς. Κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και είναι διαθέσιμο σε λειτουργικά συστήματα Windows, MacOS και Linux. Το παιχνίδι αποτελεί ένα συνδυασμό πολύπλοκων μηχανισμών που εντυπωσιάζει τους «βετεράνους» του είδους, ενώ παράλληλα κρατά σταθερό και το ενδιαφέρον των νέων παικτών που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με ένα «βαρύ» παιχνίδι και να μάθουν σιγά-σιγά τις πάμπολλες λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του.

Βασικά χαρακτηριστικά του Europa Universalis 4 

Η πραγματική ομορφιά του Europa Universalis 4 βρίσκεται στην ποικιλία επιλογών που αυτό προσφέρει στους παίκτες. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες πάνω στους οποίους δομείται το παιχνίδι. Η Γη χωρίζεται σε μερικές εκατοντάδες «επαρχίες», οι οποίες προσφέρουν πρώτες ύλες και χρήματα, τα οποία χρειάζεστε για πολεμικούς λόγους, για εξερευνητικούς, για διπλωματικούς, θρησκευτικούς κλπ. Η πολυπλοκότητα και το βάθος του παιχνιδιού είναι πραγματικά απίστευτα, καθώς έχετε επιλογές σχεδόν για τα πάντα. Έτσι για παράδειγμα, μπορείτε να αναλάβετε το ρόλο του Λουδοβίκου του 14ου και να ξεκινήσετε πόλεμο με τους πάντες και αρχιστράτηγο των επιχειρήσεων τον ίδιο τον βασιλιά. Αν αυτός τελικά σκοτωθεί, κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο δύσκολο, τότε μπορείτε να μετατρέψετε τη Γαλλία σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και να αποφύγετε τη γαλλική επανάσταση. Αν βέβαια από την άλλη δεν επιδιώκετε κάτι τέτοιο και έχετε ταλέντο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μπορείτε απλά να κατακτήσετε τον κόσμο… Οι δυνατότητες που προσφέρει το παιχνίδι είναι πραγματικά ατελείωτες.

universalis9

Αυτό που δίνει μεγάλο ενδιαφέρον στο Europa Universalis 4 είναι το γεγονός ότι προσπαθεί να αναπαραστήσει πιστά, όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και τις συνθήκες της κάθε εποχής. Για παράδειγμα, λόγω του γεγονότος ότι ο μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της μοναρχίας και των ισχυρών πολιτικών μορφών, υπάρχει ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί πάνω σε αυτό το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν πόντοι που εκφράζουν την πολιτική δύναμη του ηγέτη του κάθε έθνους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν για τα πάντα, από την καταστολή εξεγέρσεων μέχρι την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η δύναμη της κάθε χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με τη θέληση των ηγετών της. Έτσι η διαδικασία της διαδοχής αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της δύναμης. Επιπλέον, μια νέα προσθήκη στο παιχνίδι είναι ότι ο διάδοχος του θρόνου μπορεί να λαμβάνει μέρος σε μάχες όπως οι μονάδες του στρατού, δίνοντας τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το ηθικό. Φυσικά υπάρχει πάντα ο μεγάλος κίνδυνος θανάτου του διαδόχου, του οποίου τον δρόμο προετοιμάζατε ολόκληρες δεκαετίες.

universalis7

Διπλωματία-θρησκεία

Όπως γίνεται αντιληπτό η διαδοχή αποτελεί σίγουρα πιο σημαντικό παράγοντα απ’ ότι στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.  Επιπλέον, η διπλωματία, οι σχέσεις με τους συμμάχους, αλλά και με τους εχθρούς σας αποκτούν νέο νόημα, ενώ και η θρησκευτική επιρροή είναι εξίσου σημαντική. Άλλωστε οι άλλοι ηγέτες  τις περισσότερες φορές δεν θα θέλουν να συμμαχήσουν ή ακόμη και να «συγγενέψουν» μαζί σας, δημιουργώντας πιο ισχυρούς δεσμού, όταν πιστεύετε σε διαφορετικές θρησκείες.

Από την πλευρά τους υπάρχουν οι ιεραπόστολοι, οι οποίοι βοηθούν στην εξάπλωση της «μιας και μοναδικής πίστης», ωστόσο η δράση τους παρότι αποτελεσματική είναι παράλληλα και πολύ ακριβή, οικονομικά και διπλωματικά. Επιπλέον, ακόμη και πολύ καλά επιλεγμένοι στόχοι και οργανωμένες πολιτικοθρησκευτικές επεμβάσεις, ενδέχεται να δημιουργήσουν πολύ ισχυρές αντιδράσεις.

universalis6
Πολεμική στρατηγική

Συχνά ακόμη και τα παιχνίδια εκείνα που προσφέρουν στους παίκτες τεράστιες επιλογές αναφορικά με το στυλ παιχνιδιού, ευνοούν πιο επιθετικές, πολεμικές τακτικές. Αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθεί να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό του EU4, διατηρώντας μια πιο ρεαλιστική και ιστορικά ορθή αναπαράσταση του πολέμου. Η δημιουργία στρατευμάτων για παράδειγμα, θα έχει ως αποτέλεσμα να ξοδέψετε τεράστια ποσά χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα θα έχει επιπτώσεις και στο συνολικό σας πληθυσμό. Με περισσότερο στρατό, η παραγωγικότητά σας θα πέσει, κάνοντας πολύ δύσκολη τη διατήρηση εκστρατειών και πολεμικών επιχειρήσεων, ακόμη και ενάντια σε έναν μόνο αντίπαλο, πόσο μάλλον σε πολέμους σε πολλά μέτωπα.

universalis2

Επιπρόσθετα και η δομή του στρατού σας είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν δυνατό συνδυασμό πεζικού, ιππικού και πυροβολικού. Σε άλλα παιχνίδια οι μάχες ανάμεσα στις πολεμικές μονάδες έχουν απλοϊκά αποτελέσματα που στηρίζονται μάλλον περισσότερο στην εφαρμογή ενός συστήματος του στυλ πέτρα-ψαλίδι-χαρτί, όπου μια ομάδα υπερτερεί έναντι κάποιας άλλης, αλλά με τη σειρά της είναι ευάλωτη έναντι  μιας τρίτης. Ωστόσο, στο EU4, η διαχείριση των στρατευμάτων είναι πολύ πιο λεπτομερής και ουσιαστική. Έτσι για παράδειγμα, το ιππικό δεν πρόκειται να επιτεθεί εάν δεν έχει αρκετό αριθμό πεζών στρατιωτών από πίσω, ενώ το πυροβολικό είναι εντελώς άχρηστο από μόνο του και απαιτεί τεράστιο αριθμό πεζών στρατευμάτων προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.

universalis5

Διαχείριση

Εάν επιλέξετε το δρόμο του σπαθιού και της φωτιάς, η επέκταση και η διαχείριση του κράτους σας είναι απαραίτητα, προκειμένου να κρατήσετε το ταμείο σας γεμάτο και τον πληθυσμό σας σε καλά αριθμητικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσετε να ασχολείστε με διαχειριστικά θέματα, από την αρχή ήδη του παιχνιδιού. Η εξεύρεση νέων εδαφών, παρότι απαιτούν χρήματα, είναι πιο εύκολη από τη δημιουργία και συντήρηση μονάδων στρατού για την κατάκτηση εδαφών.

Στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού, είναι αναγκαία η δημιουργία εξερευνητών που μπορούν όμως να σας δώσουν εξαιρετικά οικονομικά πλεονεκτήματα – φτάνει να μπορείτε να εφοδιάζετε, να υπερασπίζεστε αμυντικά και να οχυρώνεται τα εδάφη και τις αποικίες σας. Με παρόμοιο τρόπο η επένδυση στην τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον αριθμό των στρατευμάτων που χρειάζεστε, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Όλη αυτή η ελευθερία που προσφέρει το παιχνίδι, όμως έχει τις επιπτώσεις του, στην «πυκνότητα» θα λέγαμε του EU4. Το παιχνίδι μπορεί πραγματικά να φανεί χαοτικό με τις επιλογές τους στους νέους παίκτες, ωστόσο υπάρχει ένα αρκετά καλό βοήθημα για το ξεκίνημα. Ωστόσο, το βοήθημα καλύπτει κάποιες από τις βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού όπως η παραγωγή στρατού, τα οικονομικά κλπ και όχι πιο δύσκολες και πολύπλοκες λειτουργίες όπως πχ. η πολιτική επιρροή. Το πρόβλημα με το βοήθημα, επίσης, είναι ότι ο παίκτης δεν έχει τη δυνατότητα να πάει πίσω και να δει μια προηγούμενη υπόδειξη η συμβουλή και δεν υπάρχει κάποιος οδηγός αναφοράς, όπως πχ. η Civilopedia του Civilization. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι άπειροι και πιο έμπειροι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν οδηγούς και βοηθήματα στο διαδίκτυο, γιατί η βοήθεια του παιχνιδιού εξαντλείται σε αυτό το σημείο.

universalis4

Εμφάνιση και λειτουργικότητα

Η μεγαλύτερη απογοήτευση των περισσότερων θα προέλθει μάλλον από το αρκετά παρωχημένο γραφικό και λειτουργικό περιβάλλον του EU4.  Μπορεί το παιχνίδι στον τομέα αυτόν να είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που θα σας ενοχλήσουν και θα σας εκνευρίσουν. Καταρχήν, τα διάφορά εικαστικά στοιχεία του παιχνιδιού φαίνεται να καλύπτουν και να κρύβουν αρκετά κουμπιά και ιδιαίτερα το μενού και τα στοιχεία στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης.  Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο να μην δείτε καθόλου τα κουμπιά διαχείρισης των επαρχιών και της διαχείρισης του έθνους, ενώ και οι οθόνες με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία πολλές φορές δεν εμφανίζουν καθαρά τα στοιχεία. Επιπλέον κάποια στοιχεία φαίνεται πραγματικά  να έχουν τοποθετηθεί σε εντελώς τυχαία σημεία και για ένα παιχνίδι αυτής της πολυπλοκότητας, αυτό είναι ένα σίγουρα πολύ κακό.

universalis8

Συνοψίζοντας

Το Europa Universalis 4 είναι ένα παιχνίδι με τεράστιο «βάθος» που ενδείκνυται μόνο στους παίκτες εκείνους που θέλουν να αφιερώσουν ώρες ατελείωτες σε αυτό. Δυνατό του στοιχείο είναι η σύνδεσή του με πραγματικά ιστορικά γεγονότα τα οποία προσπαθεί να αναπαραστήσει ορθά, δίνοντάς σας όμως  διαφορετικά αποτελέσματα σεναριακά, ανάλογα με τις αποφάσεις σας σε κρίσιμα σημεία.

universalis3

Θετικά στοιχεία του παιχνιδιού

  • Ορθή αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων και αποτελεσμάτων
  • Τεράστιο «βάθος», με συνδυασμό στρατηγικής-διαχείρισης
  • Μεγάλη διάρκεια «ζωής» και έλλειψη επανάληψης

 

Αρνητικά στοιχεία παιχνιδιού

  • Τεράστιος αριθμός επιλογών που πραγματικά τρελαίνουν τους νέους παίκτες
  • Θα πρέπει να ξοδέψετε πολλές ώρες αναζητώντας βοηθήματα στο διαδίκτυο
  • Το γραφικό περιβάλλον είναι όμορφο, αλλά όχι ιδιαίτερα «καθαρό» και λειτουργικό

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.