Βρες τα καλύτερα Δωρεάν Browser Games και Παιχνίδια Στρατηγικής! Νέα Παιχνίδια κάθε μέρα!
header ad

Empires at War 1805

Antonis Pavlou

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα browser games έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, ορισμένα εκ των οποίων δε και με διαφημιστικά σπότ στην τηλεόραση. Μέσα σε αυτή την υπερπληθώρα επιλογών κάνει την εμφάνισή του το Empires at War 1805. Το (για συντομία) EaW1805, είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που διαδραματίζεται στην περίοδο των Ναπολαιόντιων πολέμων από το 1802 και μετά. ‘Εχει έντονα ιστορικά στοιχεία και για την ακρίβεια ισορροπεί μεταξύ παιχνιδιού στρατηγικής και εξοιμοιωτή των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συνθηκών της περιόδου.

Η Ναπολαιόντια περίοδος ξεκινά από το 1799 όπου ο Ναπολαίοντας ανακυρήχθηκε αυτοκράτορας έως τη μάχη του Βατερλώ το  1815. Είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από έντονες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό αλλά και πολλές πολεμικές συρράξεις τόσο στην Ευρώπη, Β. Αφρική όσο και στις αποικίες των υπερδυνάμεων σε Καραϊβική, Ν. Αφρική και Ινδίες.

Για την ώρα υπάρχουν 3 σενάρια που καθορίζουν την κατάσταση στην οποία ξεκινάει η κάθε χώρα, αλλά και τις διπλωματικές μεταξύ τους σχέσεις, με περισσότερα να είναι καθ’οδόν. Το παιχνίδι παίζεται σε γύρους που αλλάζουν ανά εβδομάδα, οπότε υπάρχει άφθνονος χρόνος για στρατηγικούς σχεδιασμούς και δολοπλοκίες.

Η νίκη επιτυγχάνεται με Victory Points που συλλέγονται ανάλογα με τη διαχείριση της οικονομίας, την επέκταση σε Ευρώπη και αποικίες, αλλά κυρίως με τις στρατιωτικές επιτυχίες. Ένα κατατοπιστικό tutorial εξηγεί όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού στο νέο παίχτη από παραγωγικές μονάδες, εμπόριο μέχρι τη διαχείριση στρατού και ναυτικού.

napoleon
Στο tutorial ως Ναπολέον μαθαίνει κανείς τα βασικά του να ηγείται μια αυτοκρατορία.

 

Τα Έθνη

Τα διαθέσιμα έθνη είναι 17, από τις υπερδυνάμεις Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Αυστρία, τα παραδοσιακά αποικιοκρατικά έθνη Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία μέχρι και τα μουσουλμανικά έθνη του Μαρόκου, της Αιγύπτου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάθε χώρα έχει και ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την παράδοσή και/ή γεωγραφική της θέση. Έτσι υπάρχουν χώρες αγροτικές, ναυτικές ή και μιλιταριστικές που δίνουν και κάποια πλεονεκτήματα στο ανάλογο πεδίο. Για παράδειγμα η Πρωσσία είναι έθνος με πλούσια στρατιωτική παράδοση και ο στρατός της αποκτά γρηγορότερα εμπειρία στα πεδία των μαχών. Ο παίχτης καλείται να διαχειριστεί το έθνος του σε οικονομικό, διπλωματικό και φυσικά στρατιωτικό επίπεδο. Γενικά το παιχνίδι απαιτεί ενασχόληση και με τους 3 τομείς αφού χωρίς οικονομία δεν έχεις στρατό και χωρίς διπλωματία μπορεί να βρεθείς με πολλούς και απειλιτικούς εχθρούς και καθόλου φίλους.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

karaiviki
Ο χάρτης της Καραϊβικής, με κίτρινο είναι οι Ιθαγενείς που μιλούν Ισπανικά

Οικονομία

Η οικονομία του παιχνιδιού βασίζεται σε δύο άξονες, τα χρήματα και τα εμπορεύματα. Η κύρια πηγή χρημάτων δεν είναι άλλη από τη φορολογία, παλιό και δοκιμασμένο σύστημα που εφαρμόζεται μέχρι τις μέρες μας. Τα έσοδα από τη φορολογία εξαρτώνται από τον πληθυσμό της κάθε χώρας και το ύψος της φορολόγησης ανά κάτοικο. Οι μικρότερες χώρες έχουν υψηλότερη φορολόγηση και  καταφέρνουν να αναπτύξουν μια αξιοπρεπή οικονομία ώστε να μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε μια πολυτάραχη περίοδο.

Το άλλο μεγάλο κομμάτι τις οικονομίας είναι η παραγωγή προϊόντων. Στο EaW1805 υπάρχουν οι βασικές πρώτες ύλες όπως τρόφιμα, μαλλί, μετάλλευμα, χρυσός, ξύλο και πέτρα. Και τα προϊόντα που είναι τα υφάσματα και οι βιομηχανικοί πόντοι που χρειάζονται για τη δημιουργία και συντήρηση  στρατού και ναυτικού. Για όλα τα προαναφερθέντα αγαθά χρειάζονται οι αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες, πχ για το μαλλί χρειάζονται φάρμες με πρόβατα και για τα υφάσματα, υφαντουργεία που να μεταποιούν την πρώτη ύλη. Η οργάνωση της οικονομίας χρειάζεται σχεδιασμό και ως ένα βαθμό μικροδιαχείριση.

 

Διπλωματία

Η διπλωματική κατάσταση δύο (ή και περισσότερων) χωρών μπορεί να είναι εμπόλεμη, ουδέτερη, συμμαχία αλλά και προσπέλασης (passage) ώστε να μπορούν να διέρχονται στρατεύματα μέσα από τα εδάφη τους. Κάθε είδους κατάσταση δίνει κάποια πλεονεκτήματα στις εμπλεκόμενες μεριές. Για παράδειγμα με τη συμμαχία υπάρχει η δυνατότητα να βλέπεις τις κινήσεις του συμμάχου και να συντονίζεστε καλύτερα. Αλοίμονο βέβαια αν δεν είναι πραγματικός σύμμαχος και έχει άλλη ατζέντα! Αν θαυμάζετε το Μακιαβέλι και θέλατε μια ευκαιρία να γίνετε “ο Ηγεμόνας” τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

foreign-relations
Μόλις κύρηξα, τον πόλεμο στην Ισπανία. Ο σύμμαχός μου τι θα κάνει άραγε;

 

Εμπόριο

Το εμπόριο είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος του παιχνιδιού που υλοποείται και με ένα μοναδικό τρόπο. Υπάρχουν εμπορικές πόλεις σε όλο το χάρτη που έχουν ένα δείκτη για όλα τα αγαθά που υποδεικνύει την προσφορά και τη ζήτηση. Αν έχετε ανάγκη από ένα αγαθό, τότε καλό είναι να το πάρετε από μια πόλη με πλεόνασμα μιας και θα πετύχετε καλύτερη τιμή. Το εμπόριο στο παιχνίδι δεν είναι δομημένο ωστέ κάποιος να γίνει έμπορος της Βενετίας, αλλά για να βγάζει ένα επιπλέον εισόδημα.

 

Οι εμπορικές πόλεις, τα εικονίδια δείχνουν την προσφορά και τη ζήτηση. Για να δούμε τώρα που να “σκοτώσω” το κρασί που μου περισσεύει;;;
Οι εμπορικές πόλεις, τα εικονίδια δείχνουν την προσφορά και τη ζήτηση. Για να δούμε τώρα που να “σκοτώσω” το κρασί που μου περισσεύει;;;

Στρατός

Η δημιουργία και συντήρηση αξιόμαχων στρατευμάτων είναι υψίστης σημασίας στην επιβίωση του κάθε έθνους. Αργά η γρήγορα ο πόλεμος θα χτυπήσει την πόρτα ακόμα και του ικανότερου διπλωμάτη, άλλωστε όπως είχε πει και ο Κλαούσεβιτς, “πόλεμος είναι η συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα”. Κάθε χώρα έχει τα δικά τις στρατεύματα που διαχωρίζονται σε πεζικό, ιππικό και πυροβολικό, και αυτά με τη σειρά τους σε κανονικό και elite. Εκτός βέβαια από στρατολόγηση, ο στρατός χρειάζεται και εκπαίδευση, ακόμα και τα καλύτερα τάγματα μπορούν να χάσουν από υποδεέστερα αλλά καλύτερα εκπαιδευμένα. Οι επιλογές για τον επίδοξο στρατηγό είναι πολλές, αν θα επενδύσει σε ακριβό αλλά αξιόμαχο ιππικό, αν θα ανοίγει κρατήρες στα πεδία των μαχών με βαρύ πυροβολικό ή αν θα στέλνει ορδές ανεκπαίδευτων κληρωτών-όχι πολύ έντιμο αλλά ενίοτε αποτελεσματικό- έχει τη δυνατότητα να το πράξει.

 

Ο γενναίος στρατός του Μαρόκου καταλαμβάνει εδάφη για το Χαλίφη
Ο γενναίος στρατός του Μαρόκου καταλαμβάνει εδάφη για το Χαλίφη

 

Ναυτικό

Σημαντική παράμετρος τους παιχνιδιού είναι το ναυτικό, τόσο για το εμπόριο όσο και για την επέκταση στις αποικίες. Τα πολεμικά σκάφη ξεκινάνε από τα brigs (γνωστό και ως μπρίκι) με 22 κανόνια μέχρι τα πελώρια Ship of the Line με 120 κανόνια που μέχρι να βαρέσουν θα σου αδειάσουν την τσέπη από τη συντήρηση. Για τις μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις και ιδιαίτερα την Αγγλία ο στόλος είναι μέσο άσκησης εξουσίας και πυγμής δίνοντας και τη δυνατότητα για μεγάλες αποβατικές επιχειρήσεις.

 

Ο Γαλλο-Ολλανδικός στόλος θριαμβεύει επί του Αυστριακού
Ο Γαλλο-Ολλανδικός στόλος θριαμβεύει επί του Αυστριακού

 

Μάχες

Πέρα από τη συντήση και τη διαχείρηση των στρατευμάτων έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει να αποδείξουν οι στρατιώτες την αξία τους και οι διοικητές αν αξίζουν τα λεφτά τους. Οι μάχες στο παιχνίδι είναι δύο ειδών. Οι τακτικές μάχες (tactical battles) που γίνονται αυτόματα και με υπολογισμούς οταν η μία εκ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών έχει λιγότερα από 100 τάγματα. Και οι προσομοιώσεις (field battles) που οι δύο παίχτες καλούνται να ηγηθούν των στρατευμάτων τους σε ένα πολύ πιο λεπτομερές περιβάλλον που περιλαμβάνει χάρτη, έδαφος με έντονη γεωγραφική ιδιομορφία, στρατηγικά σημεία και σύνθετες εντολές σχηματισμών και επίθεσης. Οι field battles είναι η καρδιά και η ψυχή της στρατηγικής στο παιχνίδι και απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και σκέψη.

 

Ο Πρωσσικός στρατός πανέτοιμος να αντιμετωπίσει την Αυστριακή εισβολή
Ο Πρωσσικός στρατός πανέτοιμος να αντιμετωπίσει την Αυστριακή εισβολή

 

Συμπερασματικά

Το Empires at War 1805 είναι ένα παιχνίδι που διαφοροποιείται πολύ από τα συνήθη ΜΜΟ browser games. Χρειάζεται αρκετό σχεδιασμό και σκέψη για κάθε γύρο, ιδιαίτερα στην αρχή. Το Empires δεν είναι δωρεάν, το περιβάλλον είναι καθαρό και λειτουργικό χωρίς διαφημίσεις και μυνήματα, ενώ το κόστος του ξεκινάει από 0,5 ευρώ ανά γύρο. Γενικά δεν είναι απαγορευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε 4 γύρους το μήνα.

Αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη ελληνική προσπάθεια σε ένα δύσκολο και απαιτητικό είδος και σε μια περίοδο μάλιστα που μεγαθήρια του κλάδου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στα MMO παιχνίδια στρατηγικής και ρόλων. Πέραν όμως του να στηρίξει κανείς ένα ελληνικό παιχνίδι, το EaW καθεαυτό προσφέρει κάτι μοναδικό τόσο ως προς το σεβασμό στην ιστορική περίοδο, όσο και ως προς το πολύ μεγαλό βάθος στις επιλογές.

Αν κάποιος θέλει ένταση και γρήγορες εναλλαγές το EaW1805 σίγουρα δε θα τον αγγίξει. Όποιος όμως θέλει να νιώσει το συναίσθημα να ηγείται ένος ολόκληρου έθνους και να επιβιώνει ή ακόμα και να θριαμβεύει ως αποτέλεσμα των επιλογών του, τότε σίγουρα το EaW δε θα τον αφήσει ασυγκίνητο.

 

ΥΠΕΡ

❏      Πληθώρα τακτικών και στρατηγικών επιλογών

❏      Ανοιχτό και λειτουργικό σύστημα διπλωματίας

❏      Πολύ καλή ιστορική αίσθηση της περιόδου

 

ΚΑΤΑ

❏      Χρειάζεται αρκετό χρόνο για να το μάθει κανείς

❏      Δεν είναι δωρεάν

Η Ετυμηγορία: 4.5/5

Γ.Τ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.